Visie op opleidingen

Visie

De opleidingsvisie van Hardlooptrainers Nederland is om beproefde opleidingen te bieden die onze hardlooptrainers in staat stelt groepen op gedegen wijze voor te bereiden op een trailrun in binnen- of buitenland. Dit doet zij door de opleidingen in eigen beheer te ontwikkelen, ze te laten geven door gerenommeerde opleiders en deze te laten certificeren door de Atletiekunie.

Opleiding TrailRunningTrainer voor hardlooptrainers

Steeds meer hardlopers maken een overstap naar trailrunning. Het aantal evenementen groeit sterk. Trainers, de leden van vereniging Hardlooptrainers Nederland, krijgen steeds meer vragen over specifieke training. Trailrunning vraagt om extra kennis en daarom wil de vereniging een verantwoorde opleiding aanbieden. De eerste twee edities zijn een feit en de inschrijving van de komende edities is reeds geopend.

Lopers zoeken nieuwe uitdagingen en andere trainingsmethodieken om tot betere prestaties komen. De beweegredenen daarvan zijn veelal het kunnen vinden van ‘ontspanning tijdens inspanning’ en dat is wat ‘trailrunnen’ biedt. Het afwisselende terrein, de prachtige natuur, de vaak grote hoogten en voornamelijk de veelzijdige fysieke en mentale belasting zijn voor hen vaak een reden om in de vakanties de bergen op te zoeken en de vakantie met een uitdagende trail te combineren. Dat is niet zonder risico’s en daarom werd gezocht naar mogelijkheden om Nederlandse trainers een extra opleiding te bieden.

Tot voor kort was er geen formele trailrunningtraineropleiding beschikbaar. Het gevolg was dat veel hardlooptrainers het erbij pakten zonder na te denken over zaken als veiligheid en didactiek. Het lopen in het hooggebergte is niet te vergelijken met onze veilige Veluwe. Wind, regen, onweer en inversie spelen een rol en maken dit een uitdaging van formaat. Bovendien moeten deelnemers goed verzekerd op pad gaan zodat ze – ook buiten de trails – gered kunnen worden in geval van nood.

Hoe ga je als trailruntrainer te werk? Wat is nu precies dat trailrunnen? Hoe stoom je atleten klaar voor een trailrun? Het is namelijk wel écht een andere discipline dan het lopen op de baan of de weg. Er komt veel meer kijken dan alleen vechten tegen de zwaartekracht. Belangrijk is ook dat het voor je lopers toepasbaar is in de alledaagse trainingen, dus niet alleen in de bergen.

Opleiding voor trails in Nederland

Reden voor Hardlooptrainers Nederland om een specifieke opleiding te ontwikkelen voor looptrainers die hun lopers willen voorbereiden op een trailrun, in Nederland. De aspecten die onder andere aan de orde komen zijn: veiligheid, trailtechnieken, klimmen, dalen, anticiperen op veranderende ondergrond, didactiek en specifieke oefeningen voor het trainen van bijvoorbeeld de core stability.

Maar eigenlijk zou een trailrunningtrainer al heel basaal moeten beginnen met het verschil tussen trail en trial en de uitspraak. Dan ben je al een heel eind want het merendeel van de lopers neemt het verkeerde woord in de mond en weet het verschil niet.

Opleiding voor trails in het buitenland

Voor de echte enthousiastelingen die een groep willen klaarstomen voor een internationale trail in de bergen (zoals een Eigertrail, Ultra Trail Mont Blanc of Olne-Spa-Olne) bestaat een vervolgopleiding in het buitenland.

De opleiding ‘TrailRunningTrainer – basis’, oftewel TRT1, biedt een basis om je lopers voor te bereiden op alle facetten die om de hoek komen kijken bij trailrunnen binnen Nederland. De opleiding staat bijvoorbeeld stil bij didactiek, het lopen en klimmen in heuvelachting terrein, bochtentechniek, oog-voet-coördinatie en uiteraard veiligheid.

De opleiding ‘TrailRunningTrainer – vervolg’, oftewel TRT2, biedt een basis om je lopers voor te bereiden op internationale, zware trails in berggebieden. De opleiding staat bijvoorbeeld stil bij: veiligheid, trailtechnieken voor in hoogalpien, technisch terrein,  tochtplanning, oriëntatie, alpiene gevaren, (meerdaagse) trails en trailuitrusting.

Beide trainingen worden op dit moment doorontwikkeld, maar de inschrijving is al geopend. Let wel op, de instapeisen liggen vrij hoog om zo een hoog eindniveau te kunnen bereiken.